پیام نهضت تفاهم افغانها در اروپا

به جلسهء مؤ سسان حزب ملی منعقده مورخ

12 مارچ 2004 در شهر کابل

 

 

دوستان گرانقدر، شرکت کنندگان جلسهء امروزی!

 

ما با مسرت آگاهی یافتیم، عدهء کثیری از روشنفکران و همراهان راه دشوار مبارزهء سیاسی در داخل کشور عزیز ما افغانستان که به مانند و یا مشابه به ما می اندیشند، با استفاده از جو بالنسبه مساعد سیاسی، دست به اقدام مهم و جسورانهء سیاسی زده  مصمم اند با تدویر این جلسهء مؤسسان، متشکل از نمایندگان روشنفکران و سایر نیروها و عناصر ملی و وطندوست از سراسر میهن،  بخاطر سهمگیری فعال در حیات سیاسی کشور و در قدم اول تلاش برای حل دوامدار و افغانی معضلهء کشور،  وارد صحنهء سیاسی کشور گردیده و به این ترتیب نقش تاریخی خود را ایفا نمایند.

 

دوستان محترم!

 

 شاید که معلومات ما در بارهء این فرایند نو و مهم سیاسی ناکافی باشد؛ اما ما در مجموع  تدویر جلسهء مؤسسان را در کابل مرکز کشور،  یک اقدام با ارزش، ضروری و تاریخی می شماریم و به نمایندگی از هواخواهان نهضت تفاهم در اروپا به آن شاد باش می گوییم. ما تصمیم داریم تا در آیندهء نزدیک، جلسهء عمومی نهضت تفاهم در اروپا را فراخوانده  و طی آن راه ها و چگونگی روابط بعدی ما را با جنبش روشنفکری داخل کشو و قبل از همه با شما،  مشخص سازیم.

 

مردم و نیروهای سیاسی در کشور خواهان درک موضع اشتراک کنندگان اجلاس امروزی در رابطه به مسلیل اساسی کشوری اند. در صورتی که این جلسه بتواند در روشنایی به فرهنگ و تاریخ این سرزمین و باشندگان آن، به سوال های اساسی پاسخ روشن و درست ارایه نماید، بدون شک که مورد پشتیبانی جامعه و بسا از نیروهای سیاسی قرار خواهد گرفت. به عقیدهء ما، شما در تلاش ایجاد و توسعهء  دموکراسی در حیات سیاسی و اجتماعی کشور هستید؛ اما بایست متوجه بود که دموکراسی محتوای عام دارد و ناگذیر بایست که در انطباق خلاق با خصوصیات، نیازمندیها و ارزش های جامعه،  مورد تطبیق پیدا نماید. از این رو گفته می توانیم، آن نوع دموکراسی به نفع مردم افغانستان تمام خواهد شد، که با حفظ کرکتر عام بین المللی خود، ارزشها مسلط در جامعه را یعنی افغانیت، اسلامیت و سایر خصوصیات عنعنوی مردم ما را در خود حفظ نموده باشد. هر جنبش ملی و وطندوست مکلف است،  تا برای دست یافتن به همچو دموکراسی بخاطر تامین صلح پایدار تلاش نموده، موقفش را بروشنی بیان و با درنظر داشت شرایط  کشور، خطوط فکری خود را تدوین و در جهت ایجاد زمینه های پلاتفورم مشترک با متحدین سیاسی، خود را آماده سازند.

 

نهضت تفاهم افغانها در اروپا با رعایت اصول دموکراسی در حیات داخلیش، از موجودیت نظریات و دیدگاه های متفاوت و بعضاً مخالف در میان هواخواهان و طرفدارانش، اذعان داشته، آن را پدیدهء نورمال و حتی مفید می داند و به آن احترام می گذارد.

هواخواهان نهضت تفاهم در اروپا بصورت کل خواهان ایجاد نظامی متکی بر بنیاد دموکراسی اند. نهضت تفاهم به منظور تحقق این امر حرکت سیاسی را آغاز نموده و اهداف کلی خود را در طرح خطوط فکری نهضت که در آن هنوز می توان غنا بخشید و تغیراتی را وارد نمود، بوضاحت ارایه داشته است. ما بصورت کل خواهان ایجاد چنان جامعهء مدنی هستیم، که در آن حقوق و آزادی های اساسی افراد تضمین باشد، مرد و زن دارای حقوق مساوی بوده و اعلامیهء جهانی حقوق بشر در عمل رعایت گردد. برای رشد اقتصاد متلاشی شدهء کشور، بایست زمینهء فعالیت هر نوع مالکیت، بخصوص مالکیت خصوصی بر مبنای قانون تضمین گردیده و زمینه ها و تسهیلات لازم قانونی غرض سرمایه گذاری های داخلی و خارجی، آماده گردد و برنامه های رشد سریع فرهنگی و تربیهء کادر های مسلکی، برای اعمار مجدد کشور طرح گردد. ما خواهان چنان جامعه ای در افغانستان هستیم، که حاکمیت قانون تمام عرصه های زندگی اجتماعی را احتوا نموده و اهرم های سیاسی جامعه از طریق انتخابات آزاد، سر ی، مستقیم و وموکراتیک، بوجود آیند.

 

ما برای تحقق اهداف فوق، به ضرورت ایجاد یک نیروی ملی سیاسی سرتاسری در کشور،  به حیث یک فکتور ملی، تاکید می ورزیم. این نیرو بایست که تمام آن نهاد های سیاسی جامعهء افغانی را که همسان ویا مشابه با هم می اندیشند، در خود جمع و یا حد اقل آنها را با هم نزدیک سازد. جلسات نهضت تفاهم در دروپا که در « آغوس »  کشور دنمارک و « مالمو » کشور سویدن دایر شده بود، فیصله نمود، تا کمپاین وسیع سیاسی بخاطر ایجاد هم آهنگی، تقرب و بالاخره وحدت وطندوستان کشور، آغاز گردد. ما در این عرصه دست آوردهای خوبی داریم و هم ناکامیهای دردناکی. جای نهایت افسوس است که یک تعداد انگشت شمار طرفداران بر خی از نهاد های سیاسی، دست یافتن  و رسیدن به وحدت کامل را مربوط به تائید جبری یک سلسله رویداد های مدهش و دردناک ناشی از دوران جنگ سرد که کشور ما قربانی آن شده است، می سازند.

 

ما این جلسه مؤسسان را که در آن از تمام نقاط کشور نمایندگان اشتراک نموده اند و یک تعداد از نیروهای ملی و سیاسی دموکرات و وطندوست در آن برای شرکت فعال آمادگی نشان داده اند، یک پیروزی بزرگ دانسته و آنرا به دیدهء قدر می نکریم و این موفقیت را از صمیم قلب بشما تبریک می گوییم. پیام ما به جلسهء نمایندگان چنین است، که موفقیت های ما تجربهء مثبت، و ناکامی های ما  آن بخش آجندا را تشکیل خواهد داد، که ، همهء ما مکلف به  جلوگیری از تکرار مجدد آن هستیم.

 

ما در اتکا به تجارب اندوخته شدهء ما در رابطه به اننخاب متحدین سیاسی، پیشبر مذاکرات به آنها  وثمر کار،  به این باور رسیده ایم که بایست پروسهء مذاکرات، تقرب و تامین اتحاد و حدت سیاسی بر اصول دموکراسی و رضائیت طرفین استوار باشد، تجربه نشان داده است که صرف چنین متحدین سیاسی در شرایط دشوار ثابت قدم مانده و جنبش را واحد نگهمیدارند.

 

توقع ما از شما اشتراک کنندگان این جلسهء تاریخی مؤسسان این است تا تمام دوستان و متحدین سیاسی ما چه در کشور های همجوار و چه در کشور های دور دست باوجود تفاوت نظر، ارمان های شان را در آینهء تصامیم شما، مشاهده نموده بتوانند.

 

کشورعزیز ما افغانستان کشور کثیرالملیتی و مهد مشترک تمام اقوام ساکن آن است. جنگسالاران تلاش ورزیده اند، وحدت ملی کشور و اتحاد مردم افغانستان را تخریب نموده تا بر خرابه های آن برای خود تکیه گاه اجتماعی بسازند.

باید تلاش صورت بگیرد، حتی نمایندگان شایستهء آن عده از افغانها که در خارج در مهاجرت بسر می برند و یا در داخل کشور بیجا شده اند، در تصمیم روی مسایل سیاسی شریک گردند. بدون شک که حضور آنها در حیات سیاسی ، جنگسالاران را هرچه سریعتر به پرتگاه سقوط نزدیک می سازد و سیاست اعتبار بین القومی اختیار نموده و از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد شد.

 

مردم افغانستان و اقشار مختلف ساکنان آن باید احساس نمایند، که شما خود را از زیر تاثیر جنگ سر بیرون کشیده اید و کنون در یک میدان جدید و پیچیدهء سیاسی در حراسات از منافع ملی مردم افغانستان، افتخارانه سر بالا نموده اید و مسؤلیت تاریخی تان را در بازسازی مطمئمن و پایدار کشور ایفا می نمائید.

این خواست عادلانهء مردم افغانستان بوده که در تحقق آن برای تان موفقیت آرزو می نمایم.

 

از توجهء شما تشکر

 

با احترام

هیات اجرائیهء نهضت نفاهم افغانها در اروپا   


بالا

بعدی * بازگشت * قبلی